Lanthandel på nätet

I början av maj hade jag förmånen att hålla föredrag på landsbygdsriksdagen i Sunne.  e-handel innebär en stor möjlighet för att landsbygden skall kunna leva vidare och många är också väldigt beroende av en fungerande logistik där lantbrevbäring är en livsviktig infrastruktur.

Inför föredraget gjorde jag lite research och funderade vilka case jag skulle visa som kunde ses som goda exempel.

Sleepinsilk är ett sådant exempel, mitt på skogen håller de till. Säger själva att de har bättre lönsamhet än huvudkonkurrenten som har två fysiska butiker  och en webbutik. (Med ledning av texten kan ni kanske lista ut vem huvudkonkurrenten är).

Ett annat exempel jag kollade upp var Mårbacka, men de hade ingen webbutik. Tänk er att när familjen varit på  besök på vackra Mårbacka en fin sommardag, ser att de har böcker och andra minnen efter Selma, men kommer sig inte för att handla.

En kulen mörk höstkväll sitter familjen och tittar på kort från sommarens semester och önskar att de  handlat något från Mårbacka. De googlar och hittar en websida men ingen webbutik.

Det är här Lanthandeln.se kommer in i bilden. Det måste finnas massor av gårdsbutiker och andra  likt Mårbacka överallt i hela Sverige som har en massa tillfälliga besökare som handlar en gång och aldrig mer. Hur skall de få kunden att handla igen och igen? En webbutik skulle inte skada.

Men hur skall de kunna hittas och synas? Jag är  lite allergisk till webportaler som var populärt för 10 år sedan. jaja jag vet, vi hade själva den största portalen av alla  www.torget.se och lanthandeln.se kan ses som en portal men ändå inte.

Oftast  är de flesta gårdsbutiker helt okända för en bredare krets och då tycker jag lanthandeln.se fyller en alldeles perfekt funktion som samlingsplats för gårdsbutiker.

”Bakom satsningen står Martina Peterson som var med och byggde upp matsajten Tasteline som företagets chefredaktör sedan starten 2000.”

Butiken är nu bara en betaversion men jag tror stenhårt på affärsidén.Med Martinas erfarenhet från Tasteline så borde satsningen kunna lyckas.

Hela Sverige skall leva tycker jag och e-handel ger landsbygden den möjligheten.

Kommentera