Inside Tomtefabriken

Jag lovade i mitt förra inlägg rapportera när jag och några av mina kollegor  hjälpte till på  Veddestaterminalen i Järfälla utanför Stockholm. Igår kväll var det dags. Arbetspasset började 13.25 och slutade 21.15

Jag har många gånger varit på vår terminal men då oftast tillsammans med något media som velat filma och intervjua mig om diverse saker kopplat till näthandel  (inget undantag igår heller) men det var ett tag sen jag varit delaktig ett helt pass.

unnamed

Min spontanta reaktion och även nu en dag senare: Djupt imponerad. Jag vet att jag är part i målet men jag känner en stark stolthet och trygghet att veta att jag har så många kollegor som gör allt för att stå upp för det vi lovar ”Vi Levererar”.

Det har  skrivits en del om hur jul logistiken ska klaras av och en del dysterkvistar har använt kraftuttryck som ”kaos och katastrof som vanligt”  men där håller jag inte med.  Visst kommer det att bli körigt men om inte det blir snöstormar, blixthalka, IT systemen brakar ihop kommer den här julen att gå bra.

Tillbaka till Terminalen som är hjärtat i hela vår process och som pumpar in och pumpar ut paketen in i systemet och ut i kapillärerna (postombud, brevlådor och hemleveranser). Är terminalen i god kondition så är förutsättningarna goda att resten också fungerar och det kan man lugnt säga att alla våra terminaler är och i synnerhet vår Veddestaterminal med terminalchefen Khaled Chowdhury och hans parhäst Elias Haddad i spetsen.

De tog emot oss med öppna armar och placerade ut oss på olika delar, jag hamnade vid den så kallade singuleringsmaskinen vilket betyder precis vad det säger, på något otroligt sätt får maskinen  paketen att med jämna mellanrum komma ett och ett under tiden både vägs och mäts de i farten. Mitt jobb var att övervaka och ibland rycka in och justera ett och annat paket.

 

Vissa reflektioner gör man under ett sådan pass när man ser 60-70000 paket passera.

Jag pratar mig ofta varm för förpackningsdesign och tycker att man borde jobba mer med sitt emballage i både färg och form. De flesta är fortfarande ganska grå och bruna men ganska många använder i alla fall profilerad tejp bland annat partykungens paket som bara vällde in. Apotea och Synsam hade väldigt snygga förpackningar men snyggast är nog Sportamore.se

IMG_2900

 

Man kan också konstatera att många skickar mycket luft, här finns det mycket pengar för handlarna att tjäna genom att titta över emballagestorlek. Även en sådan detalj var man sätter fraktetiketten är viktig både ur estetisk synvinkel som produktionssynvinkel.

Efter passet stod vi och funderade om julhandeln nu har toppat men vi tror inte det, det är många dagar kvar till julafton och helgen som kommer kan nog bräcka den helg som var.

 

 

 

 

 

En kommentarKommentera →

  1. Intressant och kul att höra lite från insidan vad som händer med paketen efter att de är inlämnade.
    Låter betryggande – nu kör vi ända in i kaklet (för oss är det kl12 21dec).

Kommentera