Mitt första år på PostNord Sverige

Min kollega Carin Blom har nu jobbat ett år på PostNord Sverige och sammanfattar här sina intryck.

Carin
Det har varit ett oerhört lärorikt år och framförallt riktigt roligt. Innan jag började var jag antagligen lite naiv och tänkte, ”ja, men hur svårt kan det vara” – nu inser jag hur lite jag faktiskt visste om logistikvärlden 🙂 Och jag har fortfarande bara lärt mig en bråkdel. Det är en riktigt rolig tid, det händer galet mycket på området och branschen utvecklas hela tiden.
Det har ”pilotats” en hel del, lanserats nya tjänster och finputsats i verksamheten. Det finns givetvis mycket kvar att göra och en del som kan förbättras, men vi lär oss hela tiden och försöker ta in feedback från alla möjliga håll.
Tänkte dela med mig av en sak jag tycker är grym, en sak jag minns extra väl från året och en sak jag vill ta med mig in i 2017 för att utveckla med e-handlarna och andra samarbetspartners.
1. PostNord appen – vad gjorde jag innan den fanns eller snarare uppdaterades? Jag själv e-handlar relativt mycket (fråga inte hur mycket, för det vågar jag inte räkna på!) och skulle milt sagt kunna säga att den har förenklat en hel del i min förvirrade vardag. Den är supersmidig, lätt att använda och något som jag själv faktiskt är riktigt stolt över att det är PostNords (grymt jobbat Martin mfl)

 

2. Vår pilot tillsammans med ICA och Glue om In-fridge delivery. Jag fick vara med i piloten och testa lösningen som alltså gick ut på att jag, och ett gäng andra testpersoner, fick installerat ett digitalt lås från Glue, skulle sedan beställa varor från Ica (senast klockan 00.00 natten till torsdagen) och fick sedan matvarorna levererade med PostNord direkt in i kylen, i ett par månader. Under tiden kunde jag vara på jobbet. Jag tycker inte det är speciellt roligt att handla mat, tycker inte heller (tyvärr!) att det är jättekul att laga vardagsmat och har det ständigt tomt i kylen när jag är som mest hungrig. Det här var en aha-upplevelse, vilken grej – att alltid ha en fin och fullmatad kyl! Sedan dess borde jag ju ha fortsatt att handla mat på nätet, eller hur? Men nej, det är fortfarande en låg, men den finns fortfarande där, tröskel. Jag kommer nog över den tröskeln helt snart!

 

3. Jag må ha blivit skadad av att jobba här, men inser man hur viktig leveransen faktiskt är för köpet idag? Det märker jag inte enbart som konsument utan även på lojaliteten, på snittköpen och beteendet överlag bland svenska konsumenter.

Det har länge fokuserats på tjänster och aktiviteter fram till köp ute bland e-handlarna, men det som händer efter har inte varit lika intressant, utan varorna ska bara levereras. Nu börjar vi se en förflyttning från vad som hände före köp, till vad som händer efter att man har klickat på köpknappen och ända fram till leveransen. Och då kan man börja fundera på vad vi logistikaktörer och e-handelsaktörerna levererar för köpupplevelse ut mot kunden?

Det finns en enorm potential kvar i själva förpackningarna, gällande utseende, emballage och i leveransen ut mot kund. Det är inte bara vad vi levererar som betyder något utan även hur vi levererar. Vi pratar mycket om ”på kundens villkor”, ”konsumentmakt” och om ”word of mouth”, men det är ganska få som utnyttjar potentialen i själva paketet och just har detta fokus. För att dra vårt strå till stacken har vi testat alltifrån in i kylen-leveranser, in i bakluckan-leveranser eller pilot-tester för att få varan exakt där dit du befinner dig, allt för att försöka komma så nära kunderna som möjligt.

Vi har vässat samt ändrat vissa rutiner i leveranserna och försöker kommunicera alltifrån hur man emballerar på bästa sätt till hur svenska konsumenter skulle vilja ha sina leveranser.
Som sagt, det har varit ett händelserikt år! Och jag vill ge en stor eloge till alla som sysslar med e-handel och på annat sätt jobbar med e-handelsfrågor där ute! E-handeln växer så det knakar, det har varit rekordförsäljning av antal paket som julhandlats på nätet och utsikterna för kommande år är ljusa.
Jag tar med mig en massa lärdomar in i 2017 och hoppas på att nästa år blir än mer utvecklande och spännande. Till dess att vi kanske ses i vimlet på e-barometerseminarierna i februari, på D-congress i mars.

 

eller vid något annat tillfälle önskar jag er ett riktigt  Gott Nytt År!

 

 

Next post »

Kommentera