Ehandel i Europa och Amazon rykten

Den här veckan har rykten om en snar Amazon etablering i Sverige antagit orkanstyrka.  Stefan Lundell en av grundarna på Breakit drog  igång ryktena 6 oktober med rubriken på artikeln:

Skärmavbild 2017-10-28 kl. 10.25.15

Och på Breakits utmärkta event Retail Tech i veckan ”bekräftade” både Nicklas Storåkers och Staffan Mörndal dessa rykten att de ”inom kort” skulle etablera sig i Sverige. Dessutom är det ett par stora ehandlare som ringt mig i veckan som även de hört från andra säkra källor att nu… kommer de!

Till och med påstods det att börskursen för de få ehandlare som är noterade föll på grund av det men det visade sig att det snarare var problem med lagerflytt som var anledningen åtminstone för ett av bolagen.

Själv är jag inte lika säker. Har i veckan träffat företrädare från både Katrineholm och Västerås/Eskilstuna som bekräftar att det är serverhallar och inte logistikbyggnader som avses. På kort sikt (närmaste året) tror inte jag att de kommer till Sverige med logistik byggnader eller fulfillment center. Det här är för övrigt vilka lediga jobb de erbjuder i Sverige och även det tycker jag  ”bekräftar att det är AWS det handlar om.

Men jag tycker det är bra att de här ryktena kommer igång. Jag har de senaste åren försökt skapa medvetenhet försökt skapa medvetenhet om Amazon  de senaste två åren och att det gäller att vara förberedd på hur det kommer att påverka handlarens affär om de kommer.

Dags att damma av den här som Ulf Johansson professor Lund visade upp för några år sedan i Omnikanalsammanhang och som kan passa lika bra in i Amazon i Sverige faktum. Mitt råd är att ni på varje ledningsgrupp eller styrelsemöte tar upp den här bilden och diskuterar var ni befinner er och varför.

Skärmavbild 2017-10-28 kl. 16.51.39

Visst kommer de att vara en utmaning och hela handelslandskapet kommer att förändras men det innebär även större möjligheter eftersom det skapas ytterligare en säljkanal och ni som redan idag jobbar med Amazon i andra länder vet vilka krav de ställer men även vad man får tillbaka.

Många kanske tycker det är att sälja sin själ till djävulen likt den gamla blueslegenden Robert Johnson gjorde för att bli en skickligare gitarrist. Det är ju inte så att all handel försvinner när Amazon etablerar sig i ett land, jag tror även att e- handeln utvecklas på många olika plan. Det är ju ingen som direkt ifrågasätter Google trots att de flesta handlare är beroende av dem?

Ja, ja men egentligen hade jag ett annat syfte med det här inlägget än att kommentera rykten, nämligen att uppmärksamma att vi nyligen släppt vår E-handeln i Europa.

Skärmavbild 2017-10-28 kl. 16.11.15

Totalt uppger 260 miljoner konsumenter i dessa länder att de e-handlat under det senaste året till ett sammanlagt värde av 181 miljarder euro.

I rapporten kartlägger vi européernas e-handelspreferenser – från vilka varor de helst köper och vilka länder de e-handlar från till hur de vill betala och få sina varor levererade.

Snacka om potential och varför inte testa en ny marknad med att göra det via Amazon?

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera