Shoptalk Europa

Tänkte ruska liv i bloggen, åtminstone tillfälligt. Var sak har sin tid och efter nästan 7 års bloggande så har det känts som det mesta är sagt och att bevakningen av ehandel och retail är så mycket mer idag än den var för några år sedan vilket är bra. Men det ligger och skaver lite hela tiden att jag borde skriva något och så här på söndagseftermiddagen tänkte jag ge er en liten uppdatering av Shoptalk Europe som gick av stapeln för första gången i Köpenhamn förra veckan.

Det övergripande betyget på en skala 1-10 paket får bli en  8.

Det grundar jag på följande kriterier:

Mycket bra organiserat, allt kändes genomtänkt och effektivt.

Precis som i Las Vegas mycket imponerad av formatet med färre rena presentationer och desto fler intervjuer där Shoptalkgänget lagt stor vikt att använda sig av riktigt bra intervjuare i många fall världsklass journalister som kan ämnet, exempelvis  Jason Del Ray från Recode

”Mycket bra Keynote speakers”. Egentligen ingen som underpresterade.

Content i de flesta föreläsningar bra men här fanns det väl ibland vissa lågvattenmärken, där det var 100 % säljpitchar men det får man förtränga till förmån för de som var bra.

Vad var det som stack ut då?

Precis som när jag var på Shoptalk i Las Vegas i mars var det ingen bomb som presenterades eller något helt nytt men det är just att få lyssna på en så stor bredd av handlare från Amazon representanter till Svenska Fyndiq, det ger väldigt, väldigt mycket kunskap om var handeln  står idag och vart den är på väg. Många små och stora pusselbitar som man i mitt fall försöker foga samman och dra slutsatser av och som jag sedan kan använda mig av i mitt jobb som rådgivare och föreläsare.

Men det är klart AI gick som en röd tråd genom hela eventet.Det beskrivs mycket bra i denna Forbes artikel.

Artificial Intelligence Dominates The Retail Conversation At Shoptalk Europe

Det kan vara svårt att greppa vad AI betyder och inte minst vad som krävs av den egna organisationen och då kan jag rekommendera senaste avsnittet av E-handelstrender. Lysande förklaringar av Bengt och Anna. Missa inte det. 

Skärmavbild 2017-10-15 kl. 20.05.34

Jag bevistade drygt 20 föreläsningar/intervjuer inklusive Keynotes på stora scenen och det blir omöjligt att redovisa alla här men om jag känner Shoptalk rätt så kommer de att lägga upp åtminstone alla Keynotes på Youtube inom en inte allt för lång tid.

Den närmast veckorna kommer jag dock att skriva om några som för mig stack ut mer än andra och vi kan börja med när Gilbert Harrison intervjuade Seb James CEO Dixon Group (som bland annat äger Elgiganten) Seb var på ett strålande humör och när Gilbert frågade om konkurrenter kom det blixtsnabbt från Seb:

”Jag gillar konkurrens men jag hatar konkurrenterna” och som en vän till Seb sa till honom 🙂 ”och på natten drömmer jag om att jag dödar dom”

Med glimten i ögat så gillar jag den inställningen.

Det andra budskapet Seb gav var att ”It´s all about the conversation with the customer”.

IMG_3127

Den andra och sista jag ska kommentera den här gången är Jen Rubio från Away

Jen jobbade tidigare på Warby Parker som på något sätt revolutionerade glasögonbranschen i US för några år sedan, gick först på nätet för att sedan skapa kreativa och nytänkade butiksformat.

Nu försöker sig Jen på en liknande grej med Away och som ser ut att lyckas. Här nedan en bild på Aways butik i NYC.

Skärmavbild 2017-10-15 kl. 18.23.09

Att skippa mellanhänder, fantastiska butiksformat skapa ”affordable luggage” och ändå bygga ett brand med samma känsla som att köpa en hel serie Rimowa som kostar rejält mycket mer pengar.

Det här borde handeln ta till sig mycket mer än de gör idag. Vi ser företag efter företag startade av unga entreprenörer som vet och känner vad konsumenten vill ha och som inte minst är ”Born Digital” och förstår värdet att kombinera  online/offline: ”Value for money” och köpupplevelse både online och offline.

Ett annat sådant exempel är Casper och deras CEO Philip Krim som även han intervjuades på stora scenen. Här nedan en bild från deras Popup store i London.

Skärmavbild 2017-10-15 kl. 19.08.30

Ja det finns många andra intressanta case som jag återkommer till inte minst Picnic som jag återkommer till om några dagar.

 

Kommentera