VPN: Hur fungerar det & vilken är bäst?

VPN, Virtual Private Network, är precis som namnet säger ett privat nätverk dit man ansluter sig genom en krypterad förbindelse.

VPN har under många år varit både populärt och nödvändigt för personer som arbetar på distans mot företagets servrar på kontoret.

Även som privatperson kan du dra nytta utav att kunna surfa säkert och fritt ifrån övervakning.

Men hur fungerar det egentligen & vilken VPN är den bästa?

I denna guide ger vi dig svaren på alla dina frågor!

Nu under senare år så är det även många privatpersoner som har uppmärksammat VPN-tekniken vilket dels beror på att man kan koppla upp sig mot servrar i andra länder och därmed dölja att man kommer från ett annat land.

Detta gör att man i andra länder exempelvis kan se på Internet-tv i Sverige, eftersom hemsidan tror man befinner sig i Sverige trots att man bara har anslutit till en VPN server i Sverige.

Det finns idag ett stort antal VPN-tjänster som man kan abonnera på över hela världen. En VPN-tjänst gör det möjligt för personer att kunna handla i andra länder, kunna se information på sociala medier som olika länder har förhindrat åtkomst till och att kunna surfa anonymt på Internet.

Det har lett till att VPN-tjänster har blivit mycket populärt i de länder där skribenter riskerar att gripas för sina personliga åsikter. Genom att använda sig av VPN kan skribenter i dessa länder anonymt komma in på sociala medier som länderna har stoppat tillgång till och skriva texter och inlägg utan att riskera att bli fängslade.


Vad är VPN?

Virtual Private Network, eller VPN, är ett privat nätverk som personer kan ansluta sig till genom att logga in på en VPN server. Genom att ansluta sig till en VPN server så upprättas en krypterad förbindelse mellan datorn och den server som man har anslutit sig till.

VPN används vanligtvis av företag för att dels verifiera åtkomsten till företagens servrar men också för att de som arbetar med företagets servrar gör det genom en krypterad förbindelse så att ingen utomstående kan avlyssna trafiken eller komma åt personlig information företagshemligheter.

På senare tid har VPN tekniken också börjat användas av anonymiseringstjänster vilket innebär att privatpersoner kan logga in på en VPN server i valfritt land och sedan anonymt surfa på Internet.

Idag finns det ett stort antal anonymiseringstjänster som erbjuder tjänster till privatpersoner som vill kunna komma åt tjänster på Internet som vanligtvis endast erbjuds inom landet. Genom anonymiseringstjänster kan den som vill kunna utföra sina ärenden på Internet genom en krypterad förbindelse dessutom vara helt anonyma.


Hur fungerar VPN?

En VPN server är en server som är konfigurerad för att ta emot inloggningar av behöriga personer och sedan släppa dessa vidare till de servrar på ett nätverk som personen har behörighet till.

Genom att använda sig av VPN så upprättas en krypterad förbindelse, ungefär som en tunnel, där information mellan en dator och en server skickas vilket gör att informationen inte kan förvanskas eller stjälas av utomstående.

Det har gjort att företag kan ha medarbetare som arbetar hemma eller på andra lokalkontor anslutna mot företagets servrar utan att det finns någon risk att någon obehörig kan komma åt företagets information.

En VPN kan också användas för att skapa anonyma uppkopplingar mot Internet. Eftersom det bara är VPN servern som vet vem som är inloggad och vad den personen gör ute på Internet så sparas inte VPN serverns loggar.

Det betyder att det inte går att spåra vad den personen har gjort ute på Internet eller vem personen är. Det innebär att det enda som går att spåra är vilken ip-adress som har utfört något på Internet, vilket är VPN serverns ip-adress.

Vem som var inloggad på VPN servern, vilken ip-adress som denna person använde eller vilket land personen kom ifrån går inte att kontrollera då dessa VPN servrar som finns hos så kallade anonymiseringstjänster inte sparar denna information.

Det kan finnas många skäl till att använda en VPN server för att kunna surfa på Internet anonymt och därför så är VPN tjänster mycket populära idag över hela världen.

VPN tjänster fungerar lika bra med en dator som en mobiltelefon vilket innebär att även då du surfar på Internet med din mobiltelefon så kan du vara anonym och dölja både din ip-adress och din geografiska position.

De allra flesta VPN tjänster har också en app som du kan ladda ned och installera på din mobiltelefon, vilket gör att du får tillgång till fler tjänster, snabbare uppkopplingar och säkrare inloggningar. Du kan läsa mer om detta på tjänster som exempelvis Mobilkoll.


Vilka fördelar finns med att använda VPN?

För företag så är fördelarna med VPN anslutningar uppenbara då det dels handlar om att inte släppa in obehöriga personer på ett företagsnärverk och dels att skydda företagets information.

För privatpersoner finns det ett stort antal fördelar med att använda sig av VPN på någon av de anonymiseringstjänster som finns att tillgå på Internet. För att kunna använda sig av en VPN server behöver man ett abonnemang som innebär att man betalar en viss summa varje månad.

Det finns förvisso några VPN tjänster som är gratis med dessa är mycket kraftigt begränsade då det kommer till dels bandbredd, tidsbegränsningar och vilka länder du kan erhålla en ip-adress ifrån. Därför är det bättre att försöka hitta en VPN tjänst som kan erbjuda dig de tjänster som du är i behov av till ett bra pris.

Genom att ansluta till Internet genom en VPN server kan du surfa helt anonymt då ingen information om dig eller din uppkoppling sparas. Det betyder att ingen kan i efterhand se vad du har gjort på Internet, vad du kommer ifrån eller vem du är då en VPN server inte sparar några loggar.

Ingen kan heller avlyssna din Internettrafik eller stjäla information eftersom en uppkoppling genom en VPN server ger dig en krypterad förbindelse med Internet. Vill du erhålla maximal säkerhet och vara helt anonym när du utför dina ärenden på Internet så kan en uppkoppling genom en VPN erbjuda dig dessa möjligheter.

Om du befinner dig i ett land där man har stoppat åtkomsten till vissa sociala medier, som exempelvis Facebook och Twitter, går det att komma runt detta problem genom att först ansluta till en VPN server. Genom att ansluta genom en VPN server får du en ip-adress från ett annat land som tillåter access till dessa medier och du kan därefter läsa och skriva.

En annan fördel med att ansluta genom en VPN server är att du är helt anonym. Det betyder att om du befinner dig i ett land där det är förbjudet att kritisera exempelvis regeringen så kan du skriva dina personliga åsikter på nätet utan att riskera straff för din kritik.

Det finns en hel del tjänster på nätet som endast kan användas av personer som befinner sig i ett speciellt land, som exempelvis möjligheten att se på tv.

Genom att ansluta genom en VPN server i det land som du vill titta på tv så ser det ut som att du befinner dig i landet och därmed ges du tillgång till att titta på tv över nätet. Exempelvis så kräver TV4 och SVT att man befinner sig i Sverige om man ska se en stor del av deras programutbud på nätet.

Många privatpersoner använder sig av VPN då de laddar ned material som filmer, musik eller spel från Internet. Det innebär att ingen senare kan se vem det var som laddade ned materialet och därmed slipper dessa att riskera några påföljder för sitt nedladdande.

Vissa e-butiker eller andra tjänster på Internet erbjuder endast personer samma land att handla eller ta emot olika erbjudanden. Genom att ansluta till en VPN där du får en ip-adress som är lokaliserat lokalt kan även du handla eller ta emot erbjudanden, precis som de som befinner sig i landet.


De olika protokollen

Det finns idag fem stycken VPN-protokoll som är vanligast förekommande då det kommer till VPN-tjänster. De olika protokollen har lite olika egenskaper vilket gör att de passar bra för olika tillfällen.

De allra flesta VPN-tjänster använder vanligtvis OpenVPN som standard, vilket är ett av de bästa VPN-protokollen, men det kan finnas tillfällen då du behöver använda dig av ett annat VPN-protokoll och då brukar de flesta VPN tjänster ha fler VPN-protokoll att välja mellan.

OpenVPN

Detta protokoll anses idag vara ett standardprotokoll som ger dig en bra hastighet, stor tillförlitlighet och en bra säkerhet. OpenVPN fungerar med de flesta datorer och de flesta mobila enheterna på marknaden och finns att tillgå hos alla anonymiseringstjänster.

IKEv2

Detta VPN-protokoll fungerar utmärkt att använda på mobiltelefoner eller surfplattor eftersom det möjliggör automatisk återanslutning om man förlorar kontakten med Internet. Detta protokoll är också populärt på grund av som hastighet. Idag är det dock ett begränsat antal operativsystem som har stöd för IKEv2.

SSTP

Använder du en dator eller en mobil enhet som har Windows som operativsystem kan det vara bra att använda Microsofts egna VPN-protokoll SSTP. Då detta VPN-protokoll är integrerat i Microsofts operativsystem är det mycket enkelt att använda och kräver därmed inga installationer.  Detta protokoll ger en bra hastighet, hög säkerhet och stor tillförlitlighet.

L2TP/IPSec

Om du inte kan använda dig av OpenVPN kan du istället använda detta protokoll. Hastigheten är okej men detta protokoll bör inte användas i sammanhang då du måste ha 100 procent tillförlitlighet och säkerhet.

PPTP

Anledningen till att detta protokoll finns med i listan är för att det fortfarande finns vissa VPN tjänster som erbjuder anslutningar med detta protokoll. Detta protokoll har en okej hastighet men avsaknaden av säkerhet är total. Du bör inte använda detta protokoll om du vill vara anonym på Internet och överföra din information säkert.