Affiliate marketing i Sverige: Så fungerar det

Att arbeta från hemmet är en dröm för många, och affiliate marketing är en inkomstmodell som tillåter att du gör det.

Men hur fungerar affiliate marketing egentligen, och vad behöver du göra för att tjäna pengar inom den branschen?

De frågorna och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing (eller affiliatemarknadsföring) är en affärsmodell där du tjänar pengar på att marknadsföra produkter på nätet. Som affiliate marketer går du alltså med i ett affiliatenätverk och väljer vilka produkter du vill göra reklam för, vilket medför att du kan tjäna pengar.


Så kommer du igång med affiliate marketing

Att komma igång med affiliate marketing är relativt enkelt. Allt du behöver göra är att följa stegen vi går igenom nedan:

1. Gå med i ett affiliatenätverk såsom Adtraction eller Adrecord.

2. Välj ett eller flera annonsnätverk. Netonnet och Komplett är två stora aktörer inom hemelektronik som erbjuder partnerprogram.

3. Promota produkterna. Det är vanligt att man bygger en hemsida och gör reklam för produkterna där.

4. Ta ut din ersättning. Affiliatenätverket kommer sannolikt betala ut din ersättning varje månad, men det går i princip alltid bra att ta ut dina pengar manuellt (när du vill) om du så önskar.

OBS: Säg inte upp dig från jobbet bara för att du börjat arbeta med affiliate marketing. Det tar nämligen i regel flera år innan du tjänar så mycket pengar att du kan leva på din affiliate marketing-inkomst.


Hur lyckas man inom affiliatemarknadsföring?

Att lyckas inom affiliatemarknadsföring kan vara svårt och tar i regel lång tid. De allra flesta som tjänar mycket pengar gör detta genom trafik som kommer ifrån Google, vilket innebär att de lägger stort fokus på sitt arbete med sökmotorsoptimering (SEO).

Nedan kommer exempel på vad som kan krävas för att synas högt i Googles sökresultat:

  • SEO-optimerade texter. Alltså texter som optimerats för att ranka högt i sökmotorerna. Det kan du beställa hos SEO-byråer likt SEO-Texter.se.
  • En webbsida. Det är vanligast att skaffa en webbsida via publiceringssystemet WordPress. Om du vill att webbsidan ska se ut på ett specifikt sätt eller om du vill ha en särskilt snabbladdad sida, då kan det vara en god idé att betala för en professionell webbdesigner.
  • En stark länkprofil. Det kan vara en bra idé att köpa länkar inom relevanta nischer för att således kunna ranka bättre i sökmotorer likt Google.

Fördelar med affilite marketing

Det finns många fördelar med jobba med affiliate marketing. Nedan kan du läsa mer om några utav dem:

  • Du får en passiv inkomst. Det medför att du tjänar pengar dygnet runt, även när du sover.
  • Du kan arbeta hemifrån. Eller mer specifikt var du vill, så även på en solig strand.
  • Det är billigt att komma i gång. Du behöver i regel bara ett webbhotell, texter och en bra webbsida.
  • Du bestämmer dina arbetstider. Vilket innebär att du kan arbeta på kvällen om du så vill, eller på helgen om du vill vara ledig någon veckodag.
  • Ju mer du jobbar – desto mer tjänar du. Det finns inga lata arbetskollegor att skylla på. Jobbar du hårdare under en tid så tjänar du i princip alltid mer pengar. Så enkelt är det.

Måste man ha en hemsida jobba som affiliate?

Man måste inte ha en webbsida för att arbeta med affiliate marketing, men vi rekommenderar samtidigt att du skaffar det. Att marknadsföra produkter via sociala medier och/eller e-postprogram likt Mailchimp är i regel mer ineffektivt jämfört med att äga sin egen webbsida.