Wix hemsida: Komplett guide & vårt omdöme

Om du vill skapa din alldeles egen webbplats men saknar kunskaper i programmering så är Wix hemsida ett verktyg som gör det hela väldigt mycket enklare.

Med hjälp av sin ”dra och släpp”-funktion som tillåter dig bygga snygga & professionella hemsidor på under 15 minuter har denna hemsidebyggare blivit otroligt populär världen över.

När du har läst klart denna guide kommer du veta exakt hur du ska gå tillväga för att bygga en riktigt snygg hemsida i Wix!

PROVA WIX GRATIS 14 dagar
Wix hemsida

Oavsett om du är ute efter att bygga en företagshemsida, personlig blogg eller webshop så har den smidiga hemsidebyggaren från Wix en handfull funktioner som gör processen väldigt mycket enklare.

För bara några år sedan behövde man behärska kodspråk som HTML, CSS och JavaScript för att bygga en egen hemsida. Den tiden är nu över och idag kan du istället välja mellan tusentals färdiga hemsidemallar skapade utav professionella designers.

För dig som är nyfiken på Wix och hur det fungerar har vi skapat denna artikel som ger dig allt du behöver veta innan du sätter igång och skapar din nya hemsida.


Vad är Wix?

Wix är en hemsidebyggare som används utav fler än 100 miljoner användare i över 170 länder. Med hjälp utav deras enkla plattform kan vem som helst skapa en snygg hemsida och med hjälp utav tusentals färdiga mallar behövs heller inget öga för design.

Den interaktiva ”dra-och-släpp”-byggaren gör det enkelt att anpassa hemsidan, utan att för den delen behöva skriva en enda rad kod.

Wix drag n drop

När du bygger din hemsida med Wix behöver du heller inte hyra något webbhotell, detta och allt annat som du behöver för att driva din webbplats ingår i tjänsten. Eftersom tjänsten finns över hela världen garanteras snabba laddningstider och bra prestanda, vart i världen dina besökare än befinner sig.

Den populära hemsidebyggaren lanserades redan 2006 och har sedan dess blivit den mest använda tjänsten av sitt slag, detta pågrund av dess enkelhet och låga kostnad.


För vem passar Wix?

Wix mallar

Wix har byggt ett kraftfullt verktyg för hemsideskapande och ett bibliotek fyllt av tusentals mallar som passar de allra flesta typer utav verksamheter och inriktningar. Alla mallar är skapta för att vara snygga och funktionella på både dator, läsplatta och mobiltelefon.

Med hjälp utav Wix är det bara fantasin som sätter gränser, men här kommer några exempel på de vanligaste typer utav hemsidor användare bygger med hjälp utav plattformen:

 • Företagshemsida
 • Webshop
 • Blogg
 • Eventhemsida (t.ex bröllopshemsida eller födelsedagshemsida)
 • Personlig hemsida
 • Portfolio
 • Landningssida för annonsering

Det finns en mängd funktionaliteter och verktyg att använda sig utav, vilket gör att du med enkelhet kan bygga de allra flesta typer utav hemsidor med Wix.

Om du däremot vill bygga mer avancerade lösningar, som exempelvis en webbapplikation med skräddarsydda funktioner är verktyget inget att rekommendera. Då det finns begränsningar i gränssnittet som gör att du inte kan anpassa koden på hemsidan precis hur du vill skulle detta bli ohållbart i längden.


Wix priser

Wix är en prenumerationstjänst och finns i flera olika prisklasser beroende på ditt behov och vilka funktioner du behöver. Det billigaste paketet hos Wix kostar 130 kr och det dyraste 370 kr.

Den finns både som gratisversion och som premiumversion och nedan kan du läsa mer om olika priser för Wix:

Gratisversionen

Med gratisversionen kan du prova på verktygets funktionaliteter utan att betala någonting, men med vissa begränsningar.

Till att börja med kan du inte använda ditt egna domännamn, utan får placera din hemsida under Wix egna domän, vilket gör att din webbadress kan se ut exempelvis såhär:

Wix webbadress gratisversion

Du får också stå ut med annonser ifrån Wix på din hemsida, vilket kanske inte är det optimala om du vill bedriva en affärsverksamhet.

Om du är osäker på verktyget kan du alltid börja med att bygga din hemsida i gratisverktyget för att sedan uppgradera, du kan alltid koppla på ditt egna domännamn och uppgradera funktionaliteter vid ett senare tillfälle.

Premiumversionen

Wix pris - Vad kostar wix?

När du blir en betalande kund hos Wix låser du också upp alla de funktioner du behöver för att kunna driva en professionell webbplats.

Det finns flera betalningsplaner att välja emellan och den populäraste heter Unlimited och kostar cirka 130 kr per månad, som du kan testa helt gratis i 14 dagar.

I detta paket ingår din egna domän ett helt år, obegränsat med bandbredd, 10 GB lagringsutrymme och mycket mer.

Detta paket räcker gott och väl för dig som vill skapa en vanlig företagshemsida eller blogg och skulle behov uppstå kan du alltid uppgradera längs vägen.

Det finns fler paket för dig som vill ha utökat lagringsutrymme eller som vill ha utökade funktioner, som exempelvis att kunna ta emot kortbetalningar direkt på din sajt och det dyraste utav dessa kostar cirka 370 kr per månad.

Klicka här för att se alla betalningsplaner & testa gratis i 14 dagar »


Fördelar & nackdelar

Sjävklart finns det både fördelar och nackdelar med Wix och nedan följer de allra viktigaste punkterna som du bör se över innan du väljer att gå vidare med denna hemsidebyggare.

Fördelar

 • Enkelanvänd & nybörjarvänlig.
 • Tusentals färdiga mallar att välja emellan.
 • Den mest använda hemsidebyggaren i världen.
 • Hosting, domän & säkerhet ingår.
 • Väldokumenterad hjälpdatabas.
 • Relativt billigt.

Nackdelar

 • Få möjligheter att bygga skräddarsydda funktioner med egen kod.
 • Support erbjuds inte via livechatt utan endast per mail och telefon.

Färdiga mallar

En av de allra bästa funktionerna med Wix är tillgången till deras enorma bibliotek utav färdiga mallar.

Dessa mallar är kategoriserade efter olika typer utav verksamheter och hemsidetyper och du kommer med stor sannolikhet hitta en som passar dig och din idé.

wix mallar

Det finns flertalet olika kategorier att gå efter och du kan också använda sökfunktionen för att försöka hitta något som du tycker om. Alla mallar är responsiva, vilket innebär att hemsidan anpassar sig efter den storlek på skärmen som besökaren har.

Detta är ett måste i dagens digitala klimat, då människor använder allt ifrån laptops till läsplattor och mobiltelefoner för att besöka din hemsida.

Om du mot förmodan inte hittar en hemsidemall som faller dig i smaken kan du också börja med en blank sida och bygga din hemsida från grunden.

I hemsidebyggaren finns det färdiga element som exempelvis bakgrundsbilder, kontaktformulär, textredigerare och mycket annat som gör det enkelt att designa din helt egna mall.

Utforska alla färdiga mallar här »


Så gör du för att bygga din hemsida

Nu när du vet lite mer om vad Wix är, hur det fungerar samt fördelar och nackdelar så är det dags att komma igång och faktiskt bygga hemsidan!

Börja med att registrera dig på en 14 dagars gratis provperiod »

När du är färdig med registreringen kommer du få se biblioteket med de färdiga hemsidemallarna, där rekommenderar vi att du bläddrar en stund för att vara säker på att du väljer den mall som du tycker passar allra bäst.

Det går alltid att ändra mall senare, men det kan bli ganska krångligt ju större din hemsida är.

När du valt din mall trycker du på redigera sida och kommer då till Wix Editor. Det är här du utför alla ändringar på din hemsida genom att klicka på det element som du vill ändra på.

Wix editor sverige

Att använda Wix Editor är relativt lätt även för en nybörjare, men om du kör fast eller vill lära dig mer så rekommenderar vi dig att besöka Wix hjälpdatabas, där du kan hitta djupgående guider i hur alla aspekter utav tjänsten fungerar.

Läs även vår guide om hur du kan bygga hemsida från grunden.


Sammanfattning och vårt omdöme

Avslutningsvis vill vi förmedla vår personliga åsikt om denna hemsidebyggare, som sedan starten 2006 alltså attraherad över 100 miljoner användare världen över.

Wix gör det enkelt att skapa en fantastisk och interaktiv webbplats och passar alla projekt eller affärsidéer du tänka dig och du kan göra allt på en eftermiddag.

Den interaktiva ”dra-och-släpp”-byggaren gör det enkelt för vem som helst att skapa en webbplats som får dina besökare att tro att du spenderat tusentals kronor för en specialbyggd hemsida.

Om man jämför vad det kostar att anlita ett företag för att bygga en hemsida kontra kostnaden för en premiumplan hos Wix så finns det helt klart ett stort värde i att använda sig utav tjänsten.

Vi rekommenderar Wix till alla som vill bygga en enkel men snygg hemsida för företaget och vi tror också att det finns ett värde att som företagsägare också ha kontroll över sin hemsida, istället för att behöva ringa dyra konsulter varje gång någonting är fel eller behöver uppdateras.

Det enda negativa med Wix är att det inte finns speciellt mycket utrymme för specialanpassade funktioner, vilket gör att exempelvis WordPress kanske passar bättre för den som vill ha 100% kontroll över sin kod.

Men om du vill hålla det enkelt och ha en bekymmerslös upplevelse med din hemsida så är Wix ett utmärkt verktyg att använda sig utav!

Nedan kan du se en av Wix reklamfilmer, där får se hur det fungerar att bygga sin hemsida med hjälp utav deras verktyg och färdiga mallar.

PROVA WIX GRATIS 14 dagar