Squarespace: Läs vår guide & omdöme

Squarespace är ett hemsideprogram, eller ett förfinat webbpubliceringssystem, som gör det möjligt för alla att kunna skapa egna professionella hemsidor utan att behöva koda.

Genom att använda Squarespace är det enkelt att skapa snygga hemsidor med alla de funktioner som man behöver på hemsidan för att kunna interagera med sina besökare.

I denna guide får du lära dig mer om hur Squarespace fungerar samt vad vi tycker är bra med denna hemsidebyggare.

PROVA SQUARESPACE 14 dagar gratis
Squarespace

Det finns massor av designmallar att välja mellan och man får också tillgång till en fotobank som gör att man kan skapa en stilfull och funktionell hemsida som proffsen.

Med Squarespace kan man skapa en privat hemsida, en blogg eller en hemsida för företaget utan något krångel. Dessutom fungerar alla hemsidor som är skapade med Squarespace lika bra i mobiltelefoner och på surfplattor som i datorn.


Vad är Squarespace?

Squarespace är en programvara som ägs och utvecklas av det amerikanska företaget Squarespace Inc, som grundades år 2004.

Idag är Squarespace ett av de mest populäraste programmen för de som vill bygga professionella hemsidor snabbt och enkelt utan någon kunskap inom programmering.

Squarespace hemsidebyggare

Squarespace är en kommersiell programvara vilket innebär att man betalar för rätten att använda programmet samtidigt som det också ingår webbhotell för sin hemsida.

Det går även att ansluta en e-butik till programmet vilket gör att man får möjligheter att kunna sälja företagets produkter på nätet.


För vem passar denna hemsidebyggare?

Squarespace är ett utmärkt hemsideverktyg som passar för ett flertal olika ändamål som exempelvis då man som privatperson vill sätta upp en hemsida eller blogga på nätet.

Squarespace finns i flera olika versioner så att både små som medelstora och större företag får ett kraftfullt program för att hantera företagets hemsida och affärer på nätet.

Squarespace är enkelt att arbeta med vilket gör att det är ett verktyg som passar för personer och företag som ofta uppdaterar hemsidan med ny information.

Man behöver inte krångla med att växla mellan redigeringsläge och visningsläge utan istället så arbetar man direkt i visningsläget. Dessutom finns det fullt stöd för drag-and-drop vilket gör att man enkelt placerar ut element och bilder exakt där man vill att de ska visas på hemsidan.


Vad kostar squarespace?

Man kan inte köpa programmet utan istället så betalar man en månadshyra för rätten att använda programmet. Det finns flera olika paket att välja mellan och hyran ligger på mellan 120 kronor upp till 400 kronor, beroende på vilka funktioner man vill ska ingå.

Det finns möjlighet att prova på Squarespace gratis under 14 dagar, om man först vill testa Squarespace innan man bestämmer sig för hyra tjänsten.

Det finns fyra paket att välja mellan där Personal vänder sig till privatpersoner och Business, Basic Commerce och Advanced Commerce vänder sig till företag som också vill kunna göra affärer på nätet.

Alla paket innehåller support 24/7, obegränsat med trafik och lagringsutrymmen. Det ingår också SSL-säkerhet, SEO-verktyg, designmallar och tillgång till ett bildarkiv men över 750 000 fria bilder.

Personal

Detta paket vänder sig till privatpersoner som vill kunna använda ett enkelt hemsideprogram för att skapa professionella hemsidor och bloggar. I paketet ingår all grundläggande funktionalitet som gör att man snabbt kan designa sin hemsida och enkelt publicera information.

Pris: 16$ per månad

Business

Paketet Business vänder sig till företag som också vill kunna sälja produktet på nätet. I detta paket ingår en e-butik och marknadsföringsverktyg.

Pris: 26$ per månad

Basic Commerce och Advanced Commerce

Detta är paket som vänder sig till de större företagen som vill göra affärer på nätet.

Med dessa paket får man allt man behöver för att kunna sätta upp en e-butik, marknadsföringsverktyg, kundsystem, verktyg för automatiserad försäljning. I Advanced Commerce ingår även bland annat API:er och avancerade leveransfunktioner.

Pris: 30-46$ per månad


Fördelar & nackdelar

Squarespace har både för och nackdelar som man bör tänka igenom innan man väljer att använda sig av programmet för sitt företags affärer på nätet.

Fördelar

 • Skapa professionella hemsidor utan kunskap i programmering
 • Bra bloggfunktioner
 • Enkelt att arbeta med, redigera sidor direkt i visningsläget
 • Det finns en app som gör att man kan arbeta med sin hemsida i mobila enheter
 • Få kostnadsfri tillgång till 100-tals designmallar
 • Tillgång till bildbank med över 750 000 fria bilder
 • Alla sidor fungerar lika bra i mobila enheter
 • SEO-funktioner och verktyg
 • Översiktlig besöksstatistik och analys av besökarnas sökord
 • Det finns inbyggt SSL-certifikat för sidorna

Nackdelar

 • Det finns ingen gratisversion utan alla versioner kostar pengar
 • E-butiken saknar färdiga anslutningar för svenska betaltjänster som Klarna
 • Sidor kan mellan varven laddas långsamt då de är placerade på utländska servrar
 • Är inte ett optimalt system för mycket stora hemsidor med många undersidor

De färdiga mallarna

När man använder Squarespace får man tillgång till 100-tals designmallar vilket gör att man snabbt kan välja en design för sin hemsida.

Färdiga mallar

Det finns designmallar inom ett flertal olika kategorier att välja mellan så att man enkelt kan hitta en design som kan förknippas med företagets verksamhet och den information som ska publiceras.

Det går också att ändra designen själv, lägga till egna grafiska profiler som hanterar färger och typsnitt.


Så gör du för att bygga din hemsida

Till att börja med behöver man välja vilken version man vill använda. Det finns fyra versiner att välja mellan.

Är man privatperson bör man välja Personal som innehåller allt man behöver för att kunna bygga en hemsida och blogga. Företag kan börja med Business och sedan uppgradera till en större version senare om behov finns.

När registreringen är klar så väljer man vilken designmall man ska använda för sin hemsida. Det finns flera olika designmallar att välja mellan men det går också att byta designmall senare om man inte är nöjd med slutresultatet.

Därefter kan man börja skapa sidor där man publicerar information och bilder. Man redigerar och uppdaterar sedan dina sidor direkt i visningsläget och slipper allt krångel med att logga in i redigeringsläget.

Det finns också en app som man kan ladda ned till sin mobila enhet som man kan använda för att uppdatera information och arbeta med sin hemsida.


Sammanfattning och vårt omdöme

Squarespace är ett av de bättre hemsideprogrammen och med detta program kan alla, utan någon kunskap om programmering, skapa hemsidor med professionellt utseende.

Det är busenkelt att arbeta med hemsidan. Man behöver inte gå in i ett speciellt redigeringsläge utan istället så arbetar man direkt i visningsläget, vilket också innebär att man direkt ser hur ändringen slår igenom på sidan.

Programmet har också stöd för Drag-and-Drop vilket gör att man enkelt kan släppa bilder och textelement exakt där man vill att de ska visas på sidan.

Det ingår också många SEO-verktyg som gör att man enkelt kan arbeta med SEO för sidan. Det gör att man kan se fram emot goda placeringar i exempelvis Googles sökresultat.

När man använder Squarespace får man tillgång till 100-tals professionella designmallar. Det finns också en inbyggd bildbank som ger en tillgång till över 750 000 fria bilder.

Squarespace är ett mycket kompetent hemsideprogram som rekommenderas till alla som vill få ett optimalt verktyg att använda för att sätta upp en hemsida eller en blogg. Squarespace är också ett bra program för företag.

Dock bör man inte använda den medföljande e-butiken utan istället använda en e-butik som är anpassad utifrån svenska förhållanden.