Shopify i Sverige: Så bygger du din egen webshop

Om du vill kunna sälja dina produkter online behöver du en snygg och välfungerande webshop, vilket du enkelt kan skapa med hjälp utav verktyget som Shopify erbjuder.

Shopify är en e-handelsplattform som används utav miljontals företag & entreprenörer världen över för att bedriva sin e-handel.

Med hjälp utav färdiga mallar och smarta funktioner kan du komma igång med din webshop snabbt & enkelt, även i Sverige!

PROVA SHOPIFY GRATIS 14 dagar
Shopify Sverige

Shopify är ett utmärkt val för dig som vill sälja enbart ett fåtal produkter i din webshop, eller för dig som vill ha ett större sortiment utav produkter.

Med hjälp utav ett stort bibliotek utav färdiga hemsidemallar kan du komma igång väldigt snabbt och du slipper anlita en dyr webbutvecklare för att bygga din e-handel från grunden.

För dig som vill veta mer om Shopify och hur det fungerar har vi skapat denna guide, där du får lära dig allt om den populära e-handelsplattformen.


Vad är Shopify?

Shopify är en fullfjädrad tjänst för dig som vill bygga & hantera en webshop för att sälja produkter på nätet. Med hjälp utav verktyget kan du bygga din hemsida, lägga till produkter, koppla på betalningsalternativ och sedan hantera dina ordrar.

Med hjälp utav Shopify kan vem som helst skapa en e-handel, helt utan förkunskaper. Det finns ett stort bibliotek med tusentals färdigbyggda mallar, som du kan utgå ifrån när du ska bygga din webshop.

Shopify editor

När du bygger en webshop genom Shopify behöver du inte tänka på saker som säkerhet eller webbhosting, allt detta sköts genom tjänsten.

Shopify grundades år 2006 utav den då 25-åriga Tobias Lütke och används idag utav fler än 1.2 miljoner människor världen över, vilket gör det till världens största ehandelsplattform.


För vilken verksamhet passar Shopify?

Shopify passar utmärkt för dig som vill skapa en webshop som endast säljer ett fåtal produkter, men även för dig som vill ha en större och mer välsorterad e-handel.

Både små och stora företag använder sig utav e-handelsplattformen för att sälja sina produkter online och här kommer ett par exempel på vad du kan sälja med hjälp utav tjänsten:

 • Kläder & accessoarer
 • Hälso- & skönhetsartiklar
 • Inredning
 • Husdjurstillbehör
 • Elektronik

Många företag i Sverige har använt Shopify för att digitalisera som verksamhet, så att de enkelt kan ta emot ordrar även på nätet och därmed öka sin försäljning och omsättning.

Många använder också Shopify för dropshipping, vilket innebär att du säljer någon annans varor och slipper tänka på saker som lagerhållning och utskick utav paket.

Shopify tillåter utvecklare bygga specialanpassade applikationer till tjänsten, vilket gör att du enkelt kan uppgradera din webshop om du önskar lite mer specialanpassade funktioner. Dessa appar finner du på Shopify App Store, där vissa är gratis och andra kostar pengar.

Några exempel på stora och välkända aktörer som använder Shopify är: Red Bull, Kylie Cosmetics, David Beckham Eyewear och Kim Kardashian Beauty.


Vad kostar det?

Shopify är en prenumerationstjänst som betalas månadsvis och det finns flera olika upplägg att välja emellan. Nedan kan du läsa mer om de paket som finns tillgängliga i dagsläget:

Shopify kostnad

Basic Shopify

Basic-paketet kostar 29$ per månad och ger dig tillgång till alla funktioner som du kan tänkas behöva när du har en webshop: Obegränsat antal produkter, support dygnet runt, gratis SSL-certifikat och utrymme för 2 personalkonton.

Shopify

Shopify-paketet kostar 79$ per månad och ger dig tillgång till ytterligare funktionaliteter som bland annat upp till 5 personalkonton och mer professionella försäljningsrapporter.

Advanced Shopify

Advanced-paketet kostar 299$ per månad är för dig som behöver än mer avancerade försäljningsrapporter, upp till 15 personalkonton och beräkning av fraktkostnad från en tredjepartsleverantör direkt i kassan.

Utöver dessa paket finns också Shopify Lite, som kostar 9$ per månad och Shopify Plus som kostar upp emot 2000$ per månad.

Klicka här för att se alla betalningsplaner & testa Shopify gratis i 14 dagar »


De färdiga hemsidemallarna

Genom Shopify får du tillgång till tusentals färdiga hemsidemallar som passar de allra flesta typer utav verksamheter.

Det finns ett fåtal gratismallar och en stor mängd som kostar pengar och dessa skapas utav oberoende webbutvecklare som blivit godkända utav Shopify för att sälja sitt arbete på marknadsplatsen.

hemsidemallar

När du skapar ditt konto för första gången kan det vara bra att börja med en gratismall, så att du lär känna verktyget lite bättre. Du kan börja med att lägga till några produkter och ändra några texter på hemsidan, så att du känner att du bemästrar de mest grundläggande funktionerna.

När du sedan känner dig redo att bygga din webshop och ska välja en mall rekommenderar vi att du först sorterar efter de som är kostnadsfria, då du kanske hittar något som passar dig bland dessa.

När du sedan påbörjar byggandet av din nya hemsida kan du enkelt strukturera om den med hjälp utav deras ”dra-och-släpp”-byggare, för att sedan lägga till dina egna produkter, bilder och texter.

Du kan även bygga din webshop från grunden, men vi rekommenderar starkt att du använder en färdig mall att utgå ifrån. Om det är något du saknar kan du alltid lägga till det och du kan självklart ta bort element som du inte vill ha kvar på hemsidan.


Shopify App Store

Om du behöver ytterligare funktioner till din webshop så kan du hitta dem på Shopify App Store.

Här finns tusentals appar som du kan installera i din butik för att göra ditt liv som e-handlare enklare. Här hittar du en stor variation utav tillägg till din hemsida som exempelvis SEO-verktyg, livechatt, popup-byggare och mycket annat.

Shopify App Store

Många utav dessa appar är kostnadsfria, men det finns också de som kostar pengar. Vanligtvis betalar du en månadsavgift, som debiteras ovanpå din ordinarie prenumeration.

Alla applikationer som finns tillgängliga i App Store är säkra att använda, då Shopify ställer höga krav på de företag och individer som vill publicera sitt arbete på plattformen.

Den enda nackdelen med dessa appar är att de snabbt kan höja din månadsavgift om du prenumererar på för många, så var noga med att bara köpa såna som du verkligen behöver.


Betalningsleverantörer

När du säljer varor i en webshop måste du också kunna ta betalt för det du säljer och detta görs genom en betalningsleverantör.

Genom Shopify Payments, som är en tjänst som ingår i alla premiumpaket, får du tillgång till en mängd olika betalningsleverantörer att välja emellan. Genom att ansluta en betalningsleverantör till din butik kan du låta dina kunder betala för sina varor med exempelvis Visa, Mastercard eller American Express.

Du kan även ansöka om Klarna Checkout, som gör det möjligt att låta dina kunder köpa varor på faktura eller delbetalning.

Alla betalningsleverantörer tar ut en transaktionsavgift på varje köp, så se till att noga överväga vilken du ska välja för att hantera dina betalningar.

Betalningsalternativ

Du ansöker enkelt om en betalningsleverantör direkt inne i Shopify och det går vanligtvis ganska fort att bli godkänd som kund.

När en kund sedan gör ett köp i din webshop hanterar betalningsleverantören transaktionen och betalar ut pengarna till ditt bankkonto inom några bankdagar, minus transaktionsavgiften.


Fördelar & nackdelar med Shopify

Precis som med allt annat så finns det både fördelar och nackdelar även med Shopify. Nedan kan du läsa om de punkter vi anser att du behöver känna till:

Fördelar

 • Att du kan prova gratis i 14 dagar.
 • Enkelt och nybörjarvänligt
 • Tusentals snygga hemsidemallar redo att användas
 • Webbhosting & säkerhet ingår
 • Kundtjänst dygnet runt
 • Tusentals specialanpassade funktioner i Shopify App Store
 • Relativt billigt

Nackdelar

 • Professionella rapporter endast tillgängligt med de dyrare paketen
 • Kan bli dyrare om du behöver många extra funktionaliteter
 • Många hemsidemallar kostar pengar

Sälj utan eget lager med dropshipping

Visste du att du kan starta en webshop utan att ha ett eget lager med produkter? Detta kallas för dropshipping och är en väldigt vanlig affärsmodell som många använder sig av på just Shopify. Många använder sig av seo (Sökmotoroptimering) för att nå ut till potentiella kunder. Exempel på företag som erbjuder denna tjänst är https://www.ostriching.se.

Här är ett exempel som illustrerar hur det fungerar:

1) En kund besöker din webshop och beställer en produkt för 1000 kronor.

2) Du lägger därefter en beställning hos din leverantör som adresseras till din kund, vilket kostar dig 750 kronor.

3) Leverantören skickar produkten direkt till kunden och du har precis tjänat 250 kronor!

Så fungerar dropshipping

Detta affärsupplägg gör det relativt riskfritt att starta en e-handel, eftersom du slipper köpa upp ett eget lager utav de produkter du vill sälja. Du slipper också skicka produkterna till dina kunder, allt detta sköts utav den leverantör som du dropshippar igenom.

Hela denna process går att automatisera med verktyg som exempelvis Oberlo, som är ett verktyg som låter dig hitta produkter att sälja och publicera dem på din sajt genom ett enda knapptryck.

dropshipping med oberlo

Oberlo hjälper dig också att hantera dina ordrar, då du genom verktyget kan lägga beställning på de produkter du sålt helt automatiskt, utan att behöva fylla i alla uppgifter manuellt om och om igen.

Det är viktigt att se över varje enskild produkts leveranstider om du planerar att sälja produkter genom dropshipping i Sverige. Då många utav leverantörerna finns i exempelvis Asien kan detta medföra väldigt långa leveranstider, vilket kan leda till många missnöjda kunder då de flesta förväntar sig några dagars leveranstid när de handlar ifrån svenska hemsidor.

Det är också viktigt att se över leverantörens villkor, så att de kan ta emot returer ifrån kunder som eventuellt ångrar sitt köp eller fått en defekt produkt.


Shopify & skatt i Sverige

Många undrar vilka regler som gäller kring skatt och moms när du säljer produkter via Shopify. Precis som med all annan affärsverksamhet som bedrivs i Sverige så måste du betala skatt och moms på din försäljning.

Såhär säger Skatteverket om att sälja varor på nätet:

”Om du säljer varor regelbundet, ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar.”

Först och främst måste du ha en registrerad affärsverksamhet, det vill säga en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.

När det gäller momssatsen kan det se lite olika ut beroende på om du enbart säljer produkter inom Sverige eller om du säljer till kunder över hela världen. Se till att du är välinformerad om vad som gäller innan du sätter i gång din webshop, så du slipper eventuella skattekonsekvenser.

För mer information, besök artikeln att sälja något via internet på Skatteverkets hemsida.

Om något går fel

Om något skulle gå fel med din Shopifybutik finns det nästan alltid en snabb lösning på problemet. Nedan berättar vi om 3 sätt du kan använda för att lösa problem med Shopify. 

Googla på problemet

Många problem och felkoder är så pass enkla att lösa att det räcker att googla på problemet för att få en lösning som i princip alltid fungerar. 

Ta hjälp av forumet

Shopify har ett användarforum som heter Shopify Community. Där kan du kan ställa frågor till andra Shopify-användare som i bästa fall kan komma på lösningar på de problem du har. 

Ta hjälp av experter

De flesta webbyråer kan hjälpa dig med Shopify. Men se gärna till att du anlitar en Shopify-byrå som har erfarenhet inom detta publiceringssystem.

Shopify-byråer felsöker och löser problem och de anpassar även din Shopifybutik efter de krav du har. 

Att ta professionell hjälp för att lösa problem med Shopify är generellt en bra idé, men svåra problem och avancerade anpassningar klarar oftast bara utvecklare av att jobba med.


Sammanfattning & vårt omdöme

Shopify är en väldigt bra plattform för dig som vill bedriva e-handel, men som vill slippa fokusera på de tekniska detaljerna och behöva ta hand om saker som hosting, säkerhet och ordersystem.

Med hjälp utav de färdiga mallarna kan vem som helst, helt utan förkunskaper, skapa en snygg och funktionabel e-handel och börja sälja sina produkter till konsumenter över hela världen.

Om man ser till det billigaste månadspaketet, som kostar 29$, så får du ändå väldigt mycket värde för pengarna.

Shopify har miljoner användare världen över och det är kanske inte så konstigt med tanke på hur enkelt dem utformat sin tjänst, samtidigt som dem gjort det mycket billigare att driva bygga en webshop om man jämför med vad det kostar att bygga en från grunden.

Vi rekommenderar tjänsten till dig som vill prova på att driva e-handel, men också till det lite större företaget som vill förenkla sin digitalisering.

Klicka här för att prova Shopify gratis i 14 dagar »

Se även videon nedan från Shopifys officiella Youtube-kanal där du får 5 tips om hur du kan starta din egen e-handel hemifrån!

prova shopify gratis