Att skapa en egen hemsida kan vid en första anblick verka svårt eller komplicerat men faktum är att det idag är mycket enkelt att bygga en egen hemsida.
Idag behöver du inte ha någon kunskap inom programmering eller databashantering, du kan istället kan använda något av de gratis webbpubliceringsverktyg som finns tillgängliga.
I denna guide kommer du lära dig hur du bygger en snygg & modern hemsida helt gratis!
Att bygga hemsida själv är både roligt och kostnadseffektiv samtidigt som du enkelt kan hålla hemsidan uppdaterad när ny information ska publiceras.
Om du är nybörjare på ämnet rekommenderar vi dig att änvända dig utav en hemsidebyggare, vilket gör det möjligt att bygga en snygg och funktionell hemsida helt utan att kunna programmering.
Nedan följer de 4 steg (och lite bonustips) som du behöver ta för att komma igång och skapa din alldeles egna hemsida!
Med en hemsidebyggare kan du enkelt lägga upp en design för din hemsida, fylla hemsidan med information och bilder och även lägga till olika funktioner som exempelvis ett kontaktformulär, utan att kunna ett uns programmering.
Det finns en mängd olika hemsidebyggare att välja mellan och med hjälp av dessa kan du enkelt skapa en design för din hemsida genom att använda dig av färdiga mallar.
Det innebär att du inte heller behöver några kunskaper i design och grafik utan istället kan använda en design som någon annan har skapat.
Med några små, enkla handgrepp kan du förändra designen något, exempelvis byta ut färgen till en annan färg, så att du får en helt unik design för hemsidan.
Nedan finner du mer information om de bästa hemsidebyggarna på marknaden just nu.
Wix är ett superenkelt webbpubliceringsverktyg där du inom loppet av några minuter kan börja publicera din hemsida på Internet. I Wix finner du hundratals designmallar som du kan välja mellan.
Det finns också möjlighet att lägga till olika element på sidorna som du kan infoga bilder och texter i så att du kan skapa sidor exakt som du själv önskar.
Wix är ett mycket enkelt men ändå avancerat och fungerar bra för dig som vill bygga en företagshemsida eller blogg. Wix är kostnadsfritt att använda, men det kostar om du vill ha hemsidan på din egen domänadress.
Fördelen med Wix är att det är väldigt nybörjarvänligt och att webbhotell alltid ingår när du använder dig utav detta webbpubliceringsverktyg.
Hemsida: www.wix.com
Kostnad: 0 – 263 kr / månad
Svårighetsgrad: Mycket enkel
Squarespace är också ett kompetent webbpubliceringsverktyg som har många likheter med Wix. Det ger dig alla de funktioner och verktyg som du behöver för att snabbt och enkelt kan skapa en hemsida.
Även Squarepsace erbjuder ett stort antal färdiga designmallar som du kan använda för din hemsida så att du kan skapa en snygg och professionell hemsida på några minuter.
Precis som med Wix så ingår webbhotell i kostnaden för att bygga din sida i Squarespace.
Hemsida: www.squarespace.com
Kostnad: 156 – 450 kr / månad
Svårighetsgrad: Medel
WordPress är ett av de populäraste och mest kändaste webbpubliceringsverktyget på Internet. WordPress är helt gratis och genom detta CMS har du tillgång till massor av mallar som du kan använda för din hemsidas design.
Du behöver först installera wordpress på ditt webbhotell, därefter kan du välja en färdig mall och börja fylla på den information och bilder som du vill ha på din hemsida.
WordPress innehåller massor av funktioner som bland annat förhandsgranskning av inlägg, tidsbestämd publicering och flertalet funktioner för att infoga bilder och filmer.
Det finns också många så kallade plugins som ger din hemsida förbättrade funktioner.
För den som är lite mer avancerad finns det också utrymme för att göra anpassningar direkt i koden, vilket ger dig möjlighet att ha skräddarsydda funktioner på din hemsida.
För dig som är helt ny när det kommer till att bygga och hantera en hemsida kan WordPress dock bli lite problematiskt, då allt ansvar för koden ligger på dig som nyttjar det kostnadsfria verktyget.
Det kan ibland uppstå problem med gamla temamallar eller plugins som inte uppdaterats, eller så går något i koden helt enkelt sönder. Då måste du vara beredd på att kunna ordna detta själv, eller anlita någon som kan göra det åt dig.
Hemsida: www.wordpress.org
Kostnad: Gratis
Svårighetsgrad: Svår
Shopify är ett publiceringsverktyg som du enkelt kan bygga en webshop i, som du kan använda om du ska sälja produkter på Internet.
Med hjälp utav Shopify bygger du enkelt din egen webshop och det finns massor av färdiga mallar att välja emellan.
Du kan enkelt lägga upp produktbilder och produktinformation, ansluta betalningslösningar och mycket annat. Det gör att Shopify är ett mycket bra alternativ till många andra dyrare e-handelslösningar.
Även Shopify erbjuder en mängd färdiga mallar, vilket gör det väldigt enkelt att bygga en egen webshop helt utan förkunskap.
Hemsida: www.shopify.com
Kostnad: 284 – 2929 kr / månad
Svårighetsgrad: Medel
Observera att du endast behöver följa detta steg om du tänker bygga din hemsida i WordPress eller något annat open source-verktyg. Om du bygger din hemsida i exempelvis Wix eller Squarespace så kan du hoppa direkt till steg 3.
När du har bestämt dig för att det är dags att bygga en egen hemsida behöver du finna en plats där du kan publicera din hemsida så att den blir tillgänglig för alla besökare på Internet.
Du kan hyra en webbplats hos ett webbhotell som erbjuder dig både verktyg, tjänster och säkerhet för din hemsida. När du ska välja ett webbhotell bör du hyra plats hos ett svenskt webbhotell, om du vänder dig till svenska besökare.
Fördelen med att välja ett svenskt webbhotell för svenska besökare är att hemsidan kommer att kunna visas med högsta prestanda, vilket är viktigt idag då besökarna snabbt lämnar en sida om den går långsamt.
Ett webbhotell kan erbjuda flera olika webbpaket där den billigaste webbplatsen kostar från 10 kronor i månaden, vilket oftast ger dig tillgång till begränsade funktioner och prestanda.
Vanligtvis styr du dina webbplatser via ett verktyg som heter cPanel, som är framtaget för att göra det användarvänligt och enkelt att hantera serverutrymmet som du har blivit tilldelad. Med hjälp utav cPanel kan du ofta installera WordPress med ett enda knapptryck.
Det finns också webbpaket från några hundralappar upp till flera tusenlappar per månad, om du planerar att publicera en stor och krävande hemsida som kommer att ha många besökare.
Det bästa är alltid att börja med ett mindre och billigare webbpaket och sedan uppdatera webbplatsen till ett mer omfattande paket om och när behovet uppstår.
När du ska välja webbhotell bör du också kontrollera att de kan erbjuda dig bra support vid behov, gärna genom en livechatt som har öppet dygnet runt.
Dessa saker bör du titta på när du väljer ett webbhotell:
När du har bestämt dig för ett webbhotell behöver du sedan köpa ett domännamn som du kan använda för din hemsida. Om din sida vänder sig till svenska besökare bör du ha en svensk .se-domän med ett bra namn som folk enkelt kan komma ihåg. Om du däremot vänder dig till besökare i andra länder kan du istället använda dig av en .com-domän.
En domänadress kan du vanligtvis köpa i samband med att du registrerar dig som kund på ett webbhotell.
Normalt kan du också få ett gratis SSL-certifikat från webbhotellet, vilket innebära att dina besökare ser ett grönt hänglås i webbläsaren, vilket är en garanti för att kommunikationen mellan webbläsaren och din server sker krypterat.
Innan du börjar bygga sin hemsida bör du först planera hur hemsidan design ska se ut, hur strukturen ska byggas upp och vilken information som du ska publicera på hemsidan.
Du planerar enklast din hemsida genom att skissa på ett papper så att du får en bra översikt över hemsidans struktur och innehåll. När du planerar en hemsida är det flera saker som du behöver tänka igenom så att du får upp en hemsida med rätt innehåll och som vänder sig till rätt målgrupp.
Till att börja med bör du fundera igenom syftet med att ha en hemsida. Är det för att dela med dig av information om vissa ämnen eller vill du nå ut till medlemmar i en förening eller till kunder för ett företag.
När du har kommit fram till vilket syfte din hemsida har så har du sannolikt också identifierat den målgrupp som hemsidan ska vända sig till. Därefter behöver du bestämma vilka mål du vill uppnå med din hemsida.
Ska hemsidan fungera som en informationsportal, en hobbysida, en bloggsida, en företagssida, en föreningssida eller ska du också saluföra produkter eller tjänster på din hemsida?
När du har identifierat målgruppen, är klar med syftet med din hemsida och vilka mål som hemsidan ska bidra till att uppfylla är det dags att planera vilket innehåll som ska finnas med på hemsidan.
En hemsida behöver inte vara speciellt stor eller komplex för att fungera som en bra informationsportal. Det kan till att börja med räcka med endast 3-5 sidor på hemsidan och därefter kan du fylla på med ytterligare material allt eftersom.
En startsida där besökarna snabbt får kortfattat men tydlig information om vad hemsidan handlar om. Därefter är det bra att ha en sida, vanligtvis Om oss, där du presenterar dig själv, föreningen eller företaget. Sedan räcker det med ett par sidor där du presenterar den information som du vill att besökarna ska ta del av.
För ett företag kanske du vill förmedla ut information om vilka produkter företaget säljer eller vilka tjänster som företaget tillhandahåller. En förening vill förmodligen informera om syftet med föreningen och föreningens verksamhet medan på en personlig hemsida kanske du vill informera om olika händelser eller berättelser.
Om du ska marknadsföra en förening eller ett företag bör det också finnas en kontaktsida där besökarna kan ta del av kontakt information eller skicka ett meddelade genom ett formulär.
Har du planer på att sätta upp en stor hemsida krävs det mer planering kring bland annat strukturer och kategorier så att besökarna enkelt kan hitta den information som de söker på hemsidan. Att planera en hemsida behöver inte vara svårt men är oerhört viktigt om du vill få besökarna att stanna kvar på sidan.
När du är klar med planeringen kring innehållet och strukturen för din hemsida behöver du sedan också bestämma hur designen på hemsidan ska se ut. En välplanerad och logisk layout med en enkel men tilltalande design framhäver bättre den information som du presenterar på din hemsida.
En hemsida som har en design som består av massor av flashiga bilder, funktioner och tung grafik kan göra en hemsida svår att läsa och därmed så tappar många besökare snabbt intresset för hemsidan om de har svårt att hitta den information som de söker.
Försök att bygga din hemsida så simpel och enkel att använda som möjligt, detta går att uppnå utan att tumma på den visuella upplevelsen.
Om du använder dig av ett webbpubliceringsverktyg som exempelvis Wix så kommer du att kunna välja mellan massor av färdiga mallar för din hemsida. Det gör att du inte behöver tänka på designen alls utan endast klicka i vilket designmall som du vill använda så slår designen igenom på alla hemsidans sidor.
Du kan sedan lägga in egna personliga bilder, texter och eventuellt ändra färger för att ge din hemsida en personlig prägel.
Nu när du kommit igång med din nya hemsida så vill vi dela med oss utav några tips som kommer göra ditt liv som företagare på nätet väldigt mycket enklare!
Behöver du skapa grafik till din hemsida eller sociala medier, men vill spara tusenlappar på att slippa anställa någon som är duktig på photoshop? Använd dig utav gratisverktyget Canva. Här finner du tusentals färdiga mallar på allt ifrån Instagram-inlägg till affischer.
Med hjälp utav Promo kan du enkelt skapa professionella videoklipp till dina sociala medier eller Youtube-kanal. Med ett bibliotek fyllt med tusentals färdiga mallar tar det nolltid att skapa riktigt snygga och moderna videoklipp
Fiverr är en global marknadsplats där du enkelt och billigt kan få hjälp med allt ifrån logotypdesign till videoanimering. Här kan du hitta väldigt talangfulla individer som kan utföra engångsarbeten för en mycket billig peng i jämförelse med vad du skulle fått betala på den svenska marknaden.
E-handelsbloggen skapades för att hjälpa dig navigera genom det digitala landskapet med hjälp utav lättförståeliga guider & recensioner.
Copyright © Webbguiden.nu