Om du har planer på att bygga hemsida så behöver du också fundera på vart hemsidan ska ligga någonstans.
Du kan sätta upp din egen dator som server, men det kan vara rätt så krångligt för en nybörjare.
Det kanske enklaste och billigaste alternativet är ett webbhotell, som är servrar uppsatta utav ett företag som du får hyra utrymme på.
Men hur fungerar det egentligen och vilket är det bästa webbhotellet? I denna guide får du reda på allt du behöver veta när du ska välja webbhotell!
Enkel & snygg kontrollpanel
Gratis SSL
24/7 support
Egen hemsidebyggare
Passar både små & stora hemsidor
Gratis SSL
24/7 support
Billigast webbhotell
Snabb & bra support
Gratis SSL
24/7 support
Svenskt webbhotell
Nedan följer en fullständig guide där du kommer lära dig hur ett webbhotell fungerar och vad du bör tänka på när du väljer ett till din nya hemsida.
Ett webbhotell är en sida på Internet som upplåter plats på webbservrar för de personer och företag som vill publicera egna hemsidor på Internet.
Ett webbhotell har ett flertal servrar som är anslutna till Internet där du bland annat kan publicera din hemsida, antingen själv, eller genom att använda dig av något av de webbpubliceringsverktyg som webbhotellet kan erbjuda.
Genom att använda sig av ett webbpubliceringsverktyg kan vem som helst bygga en hemsida hemsida på Internet utan att behöva någon kunskap om programmering.
Att hyra en webbplats hos ett webbhotell är mycket enkelt idag och normalt så tar registreringen inte mer än några minuter och därefter kan du direkt påbörja arbetet med din hemsida.
Hos vissa webbhotell finns det färdiga mallar som du kan använda eller webbpubliceringsverktyg med färdiga mallar, vilket gör att du bara behöver göra små justeringar för att kunna skapa en egen unik hemsida.
Du kan enkelt fylla på med texter på dina sidor, lägga in bilder eller filmer och därefter publicera dessa på Internet med en knapptryckning, så att de direkt blir tillgängliga för miljontals besökare på nätet.
För den som har programmeringskunskap kan man själv välja att designa och programmera sina sidor och även ansluta olika databaser för att kunna föra register över exempelvis produkter.
De flesta webbhotell kan erbjuda webbplatser för hemsidor som är utvecklade både i .Net och PHP. Det innebär att oavsett vilken typ av programmering som man använder för sin hemsida så kan dessa direkt publiceras på ett webbhotell.
Hos webbhotellet har man också tillgång till många färdiga script som gör att man enkelt kan skapa sidor som exempelvis beställningsformulär, kontaktformulär, bildarkiv eller någon annan funktion som man behöver.
Det går också att ansluta olika betalningslösningar om man exempelvis ska sälja produkter på sin hemsida så att kunderna kan både beställa och betala produkten på din hemsida. Om du ska sälja ett stort antal produkter kan det vara bättre att använda sig av en e-handelssajt, vilket också många webbhotell kan erbjuda sina kunder.
Med en e-handelssajt kan du enkelt både publicera produktinformation och bilder men också ta emot ett större antal beställningar, betalningar och enkelt hantera leveransinformation. Hos de större webbhotellen finns det ett flertal plugin, script eller tilläggsprogram som du kan använda dig av för att skapa en professionell hemsida.
Det finns ett stort antal webbhotell att välja mellan ute på Internet, både lokalt i Sverige men också i ett stort antal andra länder runt om i världen. Om du vänder dig till besökare i Sverige bör du ha ett webbhotell som har sina servrar i Sverige och även ansluta en svensk domänadress.
Detta gör att dina besökare får maximal prestanda då de besöker dina hemsidor, vilket innebär att sidan laddar snabbare. Vänder du dig till besökare i andra länder kan det i vissa fall vara bra att ha en .com-adress också. I det sistnämnda fallet går det också bra att publicera din hemsida på ett webbhotell utanför Sverige.
När du ska välja ett webbhotell för din hemsida är det några saker du bör kontrollera så att du får ut mest av din hemsida. Nedan följer några punkter som du bör titta lite extra på inför ditt val av webbhotell.
När du ska välja ett webbhotell bör du kontrollera vilken prestanda som webbhotellet kan erbjuda för din hemsida. Om du förväntar dig att få många besökare till din hemsida men också om du använder dig av mycket bilder eller krävande script så är prestanda viktigt.
Om dina besökare behöver vänta länge på att dina sidor ska laddas är det många som kommer att gå vidare till andra sidor istället.
De saker som påverkar prestandan är bland annat den bandbredd som du tilldelas eller som du delar med andra kunder på webbhotellet. Vissa webbhotell har också begränsningar då det kommer till hur mycket trafik du får ha till din hemsida. Ofta får du betala extra om du överstiger trafikgränsen.
Andra saker som också är värt att kontrollera är minnet och processorkraften. Rent generellt gäller att på ett webbhotell är det många hemsidor som är installerade på samma webbserver. Det innebär att alla dessa hemsidor delar på serverns minne och processorkraft.
Bandbredden delas dessutom med flera webbservrar vilket innebär att om det finns prestandakrävande hemsidor på webbhotellet kan dessa sidor dra ned hastigheten för de andra hemsidorna på webbhotellet.
SSL är en förkortning av Secure Socket Layer och är ett säkerhetsprotokoll som används för att besökarna och hemsidan ska kunna kommunicera på ett säkert sätt.
Det innebär att när du besöker en hemsida som har ett SSL-certifikat så vet du att ingen annan kan avlyssna trafiken mellan din dator och hemsidan då all data som förs över är krypterad.
Idag använder sig alla hemsidor som säljer produkter eller erbjuder tjänster på Internet SSL-certifikat så att all personlig information och även betalningsinformation skickas krypterat.
Man kan se att en hemsida ett SSL-certifikat genom att titta på webbadressen. De hemsidor som har SSL börjar alltid med https istället för bara http. Dessutom så finns det ett hänglås i adressfältet, vilket gör det tydligt för besökaren om hemsidan har SSL eller inte.
Om du ska hantera känslig information på din hemsida bör du använda dig av ett SSL-certifikat så att dina besökare vet att all information som går mellan deras dator och din hemsida är krypterad.
Du kan oftast beställa SSL-certifikat på ditt webbhotell och många erbjuder det helt gratis. Ett SSL-certifikat har en viss giltighetstid som normalt varar i upp till 2 år. Därefter behöver du återförnya SSL-certifikatet, vilket ofta sker per automatik.
När du väljer webbhotell rekommenderar vi att du väljer ett som erbjuder gratis SSL, då alla professionella hemsidor har ett certifikat i dagens läge.
Detta beror lite på vilken tjänst du väljer hos ett webbhotell. De allra billigaste paketen hos ett webbhotell ger dig vanligtvis bara utrymme för en webbplats. Dock kan du ofta ha flera så kallade subdomäner under samma domännamn, exempelvis kundservice.hemsida.se.
Om du väljer ett mer avancerat paket brukar du också kunna ha flera domäner och webbplatser anslutna, vilket kan vara bra om du vill organisera flera hemsidor på samma konto.
När du ska välja webbhotell är det bra att du kontrollerar att det finns en kundtjänst som enkelt kan nå då du har frågor eller får problem. Oftast erbjuder de flesta webbhotell en helpdesk där du kan registrera dina ärenden men ibland kan det vara bråttom och då är det också bra om det finns ett telefonnummer som du kan ringa.
Har du en kritisk hemsida som har besökare dygnet runt, alla dagar i veckan, bör du välja ett webbhotell som har en kundtjänst som alltid är öppen.
Ofta ingår e-post när man hyr en webbplats hos ett webbhotell. Normalt brukar antalet e-postadresser som du kan registrera vara begränsade till mellan 1-10 e-postadresser. Vissa webbhotell kan dock erbjuda fler eller obegränsat med e-postadresser mot en extra kostnad.
Du ska alltid ha en backup på din hemsida så att du snabbt kan återställa hemsidan om något blir fel eller om webbhotellets server kraschar. Du bör se över om ditt webbhotell erbjuder möjligheten att automatiskt ta backup av din hemsida och om detta medför någon extra kostnad.
Det kan också vara bra att ha en backup lokalt på din dator, så att du är säker utifall att din hostingleverantörs system för backuper skulle ha några problem.
Priset för att hyra en plats på ett webbhotell beror mycket på hur stor webbplats du hyr, vilka tjänster du vill kunna använda och prestandan. Du kan hitta en bra webbplats för cirka 10 kronor per månad, dock med begränsade verktyg, till webbplatser som kostar tusentals kronor varje månad.
Ofta kostar inte själva hyran för webbplatsen speciellt mycket, det är alla tilläggstjänster som du köper som kan få hyran per månad att stiga, som exempelvis fler e-postadresser, databasanslutningar och extra hårddiskutrymme eller minne.
De allra flesta webbhotell kan erbjuda olika former av webbpubliceringsverktyg som du kan installera genom en knapptryckning, istället för att behöva ladda upp publiceringsverktyget på servern själv. Detta är att föredra, då du sparar tid och slipper oroa dig för att något ska bli fel om du inte gjort detta tidigare.
De allra flesta webbhotell kan erbjuda det mycket populära webbpubliceringsverktyget WordPress genom one-click install. Här kan du läsa mer om webbhotell för WordPress.
Det finns även en del andra populära och enkla webbpubliceringssystem som du kan använda hos många webbhotell som exempelvis Joomla eller Kompozer.
Om det är viktigt att din hemsida alltid är snabb och tillgänglig, exempelvis för en e-butik eller en sida som erbjuder tjänster kan det vara bättre att hyra en VPS, Virtual Private Server. När du hyr en VPS är du ensam på servern, tillskillnad från webbhotell där du får dela på utrymme och bandbredd med företagets andra kunder.
Ofta kan du köpa till extra minne, processorkraft, hårddiskutrymme och bandbredd så att din mer krävande hemsida alltid har den prestanda den behöver för att kunna hantera dina besökare. Det gör att en VPS har en bättre prestanda än ett webbhotell.
Med en VPS kan du själv skräddarsy de tjänster som du ska använda på din hemsida och även installera egna programvaror, vilket gör att en VPS är mer flexibel än ett vanligt webbhotell.
E-handelsbloggen skapades för att hjälpa dig navigera genom det digitala landskapet med hjälp utav lättförståeliga guider & recensioner.
Copyright © Webbguiden.nu