Det är viktigt att din webbsida laddas snabbt, i synnerhet om du vill ranka högt på Google. Så i denna artikel berättar vi om LiteSpeed, och hur det programmet hjälper dig få en snabbare webbsida.

Vad är LiteSpeed?

LiteSpeed web server, eller bara LiteSpeed är en servermjukvara och ett uppsnabbningsprogram (optimeringsprogram) för WordPress. Om du har ett webbhotell som ger stöd för LiteSpeed kan du använda detta optimeringsprogram utan att behöva betala något.

Hur fungerar LiteSpeed?

LiteSpeed fungerar på så sätt att LiteSpeed-appen kommunicerar med LiteSpeeds serverprogramvara, och tillsammans löser de så att din webbsida laddas snabbare. Med hjälp av tillägget säger du till hur din webbsida ska prestandaoptimeras, medan serverprogrammet ser till att dina inställningar går igenom.

Vad krävs för att använda LiteSpeed?

För att använda LiteSpeed behöver du:

  • Ett webbhotell med stöd för LiteSpeed. Inleed är ett exempel på ett företag som erbjuder det, vilket du kan läsa om i VPNBasens test av Inleed.
  • Tilläggsprogrammet LiteSpeed som du hittar i WordPress appbutik.
  • Grundläggande optimeringskunskaper inom webbdesign och WordPress.

5 exempel på vad LiteSpeed gör

  1. Minimerar kod såsom html och CSS, vilket gör att din webbsida laddas snabbare.
  2. Förladdar din webbsida i besökarens webbläsare. Det kallas för ”caching” och snabbar upp din webbsida.
  3. Levererar webbsidans bilder i ett mer modernt format, idealt ska du välja WebP-formatet. Även detta snabbar upp din webbsida.
  4. Städar upp i din WordPress-installation så att bland annat databasen kan hållas så liten som möjligt. Tack vare det sparar du plats på ditt webbhotell.
  5. Beordrar små robotar (crawlers) att alltid ge besökaren en förladdad version av din webbsida. Även denna åtgärd snabbar upp din webbsida.

Svar på vanligt ställda frågor

LiteSpeed har gjort så min webbsida ser konstig ut. Vad gör jag nu?

Sannolikt har du ändrat en inställning i LiteSpeed-appen som du inte skulle ha ändrat på. Återaktivera den gamla inställningen så kommer din sida förmodligen se normal ut igen.

Är det svårt att komma igång med LiteSpeed?

Både ja och nej. Att få LiteSpeed-appen att snabba upp din webbsida tar som lägst bara någon minut. Detta då LiteSpeed har förinställda optimeringsalternativ som du kan aktivera redan från start.

Men om LiteSpeed krånglar och/eller du vill optimera din webbsida så hårt det bara går tar konfigurationen längre tid, oftast flera timmar.

Kommer LiteSpeed alltid göra min webbsida snabb?

Nej, om du har en WordPress-webbsida med en massa ”bloatad kod” (kod som bara ligger och skräpar och inte gör någon nytta) kan LiteSpeed inte göra så mycket. Tunga sidbyggare såsom Beaver Builder kan i många fall lägga till så mycket CSS att inget optimeringsprogram i världen kan få din webbsida att laddas snabbt.

Det största problemet med CSS-kod som bara ligger och skräpar är att den måste laddas på precis varje sida, och på grund av det blir hela din webbsida långsam. Så använd ett lättviktigt tema för WordPress med ren kod, det är vårt ärliga råd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *