Du kanske har hört talas om sidbyggare, alltså publiceringsplattformar för webben. Joomla är en av de mest populära publiceringsplattformarna, och i denna artikel berättar vi allt du behöver veta om den.

Vad är Joomla?

Joomla är en publiceringsplattform för webbsidor med bland annat tillägg och färdiga teman som du kan välja bland. Plattformen skapades 1995 och har idag laddats ner över 100 miljoner gånger. Joomlas största konkurrent är WordPress som är mer populärt än Joomla.

Hur fungerar Joomla?

Joomla laddar du ner på Joomla.org, därefter installerar du det på ditt webbhotell och slutligen använder du plattformen. För att använda plattformen loggar du in med rätt inloggningsuppgifter, och därefter kan du börja publicera artiklar på webben med hjälp av Joomla.

Fast tänk på att du behöver ett bra webb hotell för att kunna använda Joomla. Den plattformen fungerar alltså inte som WordPress.com där hosting ingår i priset mot att de får visa reklam på din webbsida.

8 viktiga fördelar med Joomla

1. Joomla finns på över 75 språk

Joomla finns på över 75 språk inklusive svenska. Det ska räknas som en bra prestation.

2. Du kan göra responsiva webbsidor

Med Joomla kan du göra webbsidor som anpassar sig beroende på vilken enhet du använder såsom mobil, surfplatta eller dator. Det är en funktion som man förväntar sig ska finnas på alla sidbyggare, men det är samtidigt bra att Joomla erbjuder responsivitet.

3. Joomla är nybörjarvänligt

Att använda Joomla är något som vem som helst kan lära sig på några timmar. Att göra saker som att publicera artiklar, optimera webbsidan för snabbhet och ladda upp bilder är sådant som absoluta nybörjare klarar av.

Att utveckla webbsidor från grunden till Joomla är däremot mer av en utmaning och kräver såväl vana som talang.

4. Joomla är säkert

Joomla är ett säkert publiceringssystem med bland annat tvåstegsinloggning och en funktion som skapar säkra lösenord för webbsidan med ett knapptryck. Det finns även en funktion som gör att du kan återställa din webbsida om den exempelvis kraschat.

5. Joomla har ett stort användarforum

Joomla har ett användarforum där vem som helst kan fråga vad som helst som har med Joomla att göra. Det är gratis och registrera sig där, och i princip alla man pratar med på forumet är trevliga.

6. Joomla är SEO-anpassat

Joomla är ett publiceringssystem som passar perfekt för SEO. Det finns en lättanvänd funktion där du kan reglera det mesta som är viktigt inom SEO, och det finns även tillägg att ladda ner om du har särskilda krav på SEO-arbetet för din webbsida.

7. Många funktioner i Joomla är inbyggda

I system som WordPress är det vanligt att du behöver ladda ner tillägg för att göra ganska grundläggande saker som att omdirigera länkar  och lägga till kontaktformulär. I Joomla är de flesta av de lite enklare funktionerna inbyggda, vilket många uppskattar.

8. Du får automatiska uppdateringar

Uppdateringar är inget du behöver tänka på när du har Joomla, för de installeras nämligen automatiskt om du sagt till om det. Vissa vill inte ha automatiska uppdateringar av rädsla att något skulle börja krångla, men det är inget problem då de automatiska uppdateringarna är valbara och går att stänga av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *